„până la bătrâneţea voastră Eu voi fi Acelaşi, până la cărunteţele voastre vă voi sprijini. V-am purtat şi tot vreau să vă mai port, să vă sprijin şi să vă mântuiesc.” – Isaia 46:4
Prin proorocul Isaia, Dumnezeu transmite celor aleși ai Săi, această mare promisiune, că va fi în continuare cu ei. Spre deosebire de alte popoare care au niște zei făcuți de mâini omenești, și care nu au nici o putere, și nici nu primesc vreun ajutor din partea zeilor lor, Dumnezeul poporului Israel este un Dumnezeu viu, puternic, loial și statornic în alegerile pe care le face. În capitolele 45, 46 și 47 din cartea proorocului Isaia, observăm cum Dumnezeu se face cunoscut față de cei cărora le-a fost aproape în multe privințe, spunându-le despre Sine următoarele cuvinte: „… Eu, Domnul, spun ce este adevărat, vestesc ce este drept.”(Isaia 45:19) și „…. Nu este alt Dumnezeu decât Mine, Eu sunt singurul Dumnezeu drept şi mântuitor, alt Dumnezeu afară de Mine nu este.” – Isaia 45:21. Dumnezeu face o mare promisiune în versetul menționat (Isaia 46:4) la începutul acestui articol, care ne determină și pe noi să ne încredem și mai mult în El și în ceea ce continuă să facă El cu fiecare dintre noi, cu deplină credincioșie, loialitate și într-un mod consecvent și statornic.
Care sunt motivele să credem că avem un Dumnezeu statornic? Motivele sunt următoarele:
1. El este neschimbător.
Dumnezeul nostru nu este unul care să se schimbe în alegerile pe care le face, în atitudinea Sa față de noi, și în natura Sa. El menționează că „până la bătrâneţea voastră Eu voi fi Acelaşi …” (Isaia 46:4a). Atunci când cineva ne promite ceva, ne gândim dacă nu pe moment, poate mai târziu, dacă acea persoană și-a ținut promisiunea și cu alte ocazii, și de asemenea față de alte persoane. Și în funcție de acest lucru, credem în promisiunea făcută de cineva, sau nu. Iată că, în cazul promisiunii făcute de Dumnezeu, El și-a menținut hotărârile pe care le-a luat, și de aceea trebuie să-L credem pe cuvânt, uitându-ne la natura Sa dumnezeiască, care este statornică în timp, indiferent de împrejurări. El ceea ce spune aceea și face. În Noul Testament, apostolul Iacov menționează „… orice ni se dă bun şi orice dar desăvârşit sunt de sus, coborându-se de la Tatăl luminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare.”(Iacov 1:17)
2. El este sprijinitorul nostru.
Dumnezeu ne transmite că „până la cărunteţele voastre vă voi sprijini …”(Isaia 46:4b). Ne uităm la poporul israel, care a fost ales șă fie poporul Său, și care a beneficiat de sprijinul Său, în multe situații dificile prin care a trecut, până să se stabilească în țara promisă. De exemplu, putem enumera episodul ieșirii din Egipt, luptele pe care le-a dus cu alte popoare mult mai numeroase și mult mai puternice, pe parcursul celor 40 de ani din Egipt până în Canaan. De asemenea, ne gândim la robia din Babilon și reîntoarcerea evreilor din exil, și de ce nu la recunoașterea de către ONU a statului Israel din 29 noiembrie 1947 și redobândirea independenței statale din 14 mai 1948. De peste 3000 de ani Dumnezeu este statornic în alegerea pe care a făcut-o.
3. El ne poartă de grijă mereu.
Promisiunea că ne poartă de grijă („V-am purtat şi tot vreau să vă mai port …” – Isaia 46:4c), este făcută pentru totdeauna, pentru fiecare dintre noi. El s-a îngrijit și se va îngriji de nevoile noastre pe mai departe. Dumnezeu nu obosește în ceea ce face, și resursele Sale sunt inepuizabile. De aceea, El poate să ne poarte de grijă, are cu ce să ne ajute, și vrea să ne ajute. Ceea ce avem de făcut noi, este să recunoaștem că suntem limitați în multe privințe și să-I cerem ajutorul de fiecare dată. El ne asigură continuitate, prin faptul că este un Dumnezeu statornic în împlinirea promisiunilor pe care le face.
4. El ne oferă mântuire veșnică .
După cum Împăratul David exclamă: „Binecuvântat să fie Domnul, care zilnic ne poartă povara, Dumnezeu, mântuirea noastră!„(Psalmii 68:19), Dumnezeu nu numai că ne poartă zilnic povara, dar El este și Mântuitorul nostru.
Dumnezeu ne arată în Isaia 46: 4d că vrea să ne mântuiască și dorința Lui nu se oprește la o persoană, un grup de oameni, sau o generație, ci mântuirea este pentru toți oamenii din fiecare neam („care voieşte ca toţi oamenii să fie mântuiţi şi să vină la cunoştinţa adevărului.” – 1 Timotei 2:4), din fiecare generație. Mântuirea pe care ne-o oferă Dumnezeu, este pentru totdeauna („Dar Israel va fi mântuit de Domnul cu o mântuire veşnică. Voi nu veţi fi nici ruşinaţi, nici înfruntaţi în veci.„ – Isaia 45:17). Conform Apostolului Pavel („Domnul mă va izbăvi de orice lucru rău şi mă va mântui, ca să intru în Împărăţia Lui cerească. A Lui să fie slava în vecii vecilor!Amin.” – 2 Timotei 4:18), doar cei mântuiți vor intra în Împărăția lui Dumnezeu, iar pentru a fi mântuit trebuie să chemăm Numele Domnului („Fiindcă oricine va chema Numele Domnului va fi mântuit.” – Romani 10:13), să credem în jertfa Fiului Său Isus Hristos („Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu.” – Efeseni 2:8) și să-L mărturisim pe Isus Hristos ca Domn al vieții noastre („Dacă mărturiseşti deci cu gura ta pe Isus ca Domn şi dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morţi, vei fi mântuit. „ – Romani 10:9)
Doamne Dumnezeule mulțumesc pentru promisiunile Tale, pentru credincioșia pe care o ai față de fiecare dintre noi, pentru statornicia pe care o vedem și o găsim numai la Tine. Meriți toată lauda, cinstea și gloria pentru ceea ce ești, ceea ce faci și ceea ce vei face în viețile noastre. Amin!
B. S.