„Dumnezeul oricărui har, care v-a chemat în Hristos Isus la slava Sa veşnică, după ce veţi suferi puţină vreme, vă va desăvârşi, vă va întări, vă va da putere şi vă va face neclintiţi.” (1 Petru 5:10) Scriindu-le creștinilor răspândiți în Pont, Galatia, Capadocia, Asia şi Bitinia, apostolul Petru le dă o nouă perspectivă asupra vieții de creștin, și aseamănă pe creștini cu niște pribegi/călători prin această lume (1Petru 1:17). De ce face acest lucru? Pentru a le îndrepta atenția asupra lucrurilor care dăinuiesc și care au valoare cu adevărat, „căci ştiţi că nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, aţi fost răscumpăraţi din felul deşert de vieţuire pe care-l moşteniserăţi de la părinţii voştri, ci cu sângele scump al lui Hristos, Mielul fără cusur şi fără prihană.” (1Petru 1:18,19). Viața noastră de creștin are valoare datorită jertfei Mântuitorului Isus Hristos, și ceea ce experimentăm în această viață este spre slava și gloria Domnului. Iar, atunci când avem biruințe sau înfrângeri, bucurii sau suferințe, le dăm adevărata interpretare doar când ne gândim la chemarea vieții creștine.
În acest context, suferința prin care trecem în viața de credință, nu este veșnică, ci este trecătoare, asemenea unei etape scurte dintr-un proces care are ca scop maturizarea noastră spirituală. Și care sunt cele 4 rezultate ale suferinței?
1. „vă va desăvârși” – De obicei suntem loviți acolo unde ne doare cel mai mult și de către cine ne așteptăm mai puțin. Locul în care suntem loviți ne arată propria slăbiciune din viața noastră, și aspectele vulnerabile asupra cărora trebuie să ne aplecăm atenția. Iar, dacă suntem puși în situația de a suferi din cauza unei persoane la care nu ne așteptam să ne dezamăgească, atunci înseamnă că nu am alocat timp unei analize obiective atât asupra slăbiciunilor proprii, dar și asupra persoanelor din jurul nostru. Iată, de ce orice suferința, are rolul de a ne desăvârși, prin a ne arăta propriile lipsuri, și ne indică modul în care am greșit.
2. „vă va întări” – Suferința are rolul să ne întărească, dacă am realizat ceea ce am menționat mai sus, dacă interpretăm și aplicăm în mod corect fiecare experiență din viața noastră personală. Putem spune, că trecând prin suferințe, dezvoltăm anticorpi, adică ne raportăm cu mai multă maturitate, cu discernământ, cu o anumită detașare față de fiecare suferință pe care o experimentăm. De altfel, ceea nu ne omoară ne întărește.
3. „vă va da putere” – Puterea rezultată în urma suferinței, este dată de capacitatea noastră de a interpreta ceea ce am experimentat până în prezent, adică ce concluzie am tras dintr-o lecție personală de suferință. Dar, dăm dovadă de putere și prin modul în care ne raportăm la ceea urmează să ni se întâmple. Vedem noi, experiențele din viața personală de credință, prin prisma a ceea ce vrea Dumnezeu de la noi?
4. „vă va face neclintiți” – Atunci când vedem suferința din perspectiva a ceea ce vrea Dumnezeu să ne învețe, înțelegem suferința ca fiind o etapă dintr-o proces de maturizare, și nu ca pe „un destin implacabil”. Dumnezeu ne-a „chemat pe toți în Isus Hristos la slava Sa veșnică„, și nu la suferință veșnică. Suferința este pentru „puțină vreme„, și are același rol pentru fiecare dintre noi, și anume să ne maturizăm.
Închei cu ilustrația binecunoscută a producerii perlei. Un fir de nisip pătrunde într-o scoică, careia îi provoacă o rană, sau cum am spune noi o suferința. Scoicile au o metodă proprie de a atenua senzaţia deranjantă: acoperă firul de nisip cu straturi-straturi dintr-o materie netedă, calcaroasă, izolându-l astfel şi făcându-l nevătămător, transformându-l într-o formaţiune inertă, rotunjită, mai puţin iritantă pentru ţesuturile moi şi care, dacă nu poate fi eliminată, cel puţin e mai uşor de suportat. Această materie secretată de scoici în timpul suferinței devine cu trecerea timpului, ceea ce noi numim perle de mare preț. Așa că, cele 4 rezultate ale suferinței din viața dvs., formează o perlă de mare preț în ochii lui Dumnezeu. Vă doresc mult și binecuvântare! B.S.