„Voi însă sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui, ca să vestiţi puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată.” (1Petru 2:9)
Dumnezeu nu este proprietatea nici unui popor. Oamenii ar trebui să-şi dorească să facă parte din poporului lui Dumnezeu.
În Vechiul Testament, Cuvântul Sfânt ne arată că poporul evreu a ocupat pentru o perioada rolul poporului ales, altfel spus, biserica lui Dumnezeu din acele vremuri: „Căci tu eşti un popor sfânt pentru Domnul, Dumnezeul tău; Domnul Dumnezeu te-a ales ca să fii un popor al Lui dintre toate popoarele de pe faţa pământului”(Deuteronom 7:6). Dumnezeu a ales poporul Israel ca să fie naţiunea în care să se nască Domnul Isus – Mântuitorul lumii, Cel care ne salvează de păcat şi moarte veşnică (Ioan 3:16). Dorinţa lui Dumnezeu era ca Israel să meargă şi să înveţe pe alte popoare despre Mesia, Fiul Lui.
În cartea Faptele Apostolilor, în capitolul 10 cu versetele 34, 35, găsim scris: <<Atunci, Petru a început să vorbească şi a zis: „În adevăr, văd că Dumnezeu nu este părtinitor, ci că, în orice neam, cine se teme de El şi lucrează neprihănire este primit de El.” >> ceea ce înseamnă că Dumnezeu nu are un popor preferat şi nu favorizează pe nimeni din cauza naţionalităţii sale ci, El este binevoitor cu toţi cei care trăiesc în temere de El şi îl urmează pe Domnul Isus. Din acest popor vor fi oameni din orice seminţie, din orice neam şi de orice limbă.
Poporul pe care şi l-a ales trebuie fie o lumină pentru toţi cei ce se află în întuneric şi care au nevoie să iasă din starea de confuzie şi decădere în care se află. Pentru a fi recunoscuţi ei trebuie să fie „o seminţie aleasă”, arătând ce sunt nu prin descendenţă fizică, ci prin alegere divină (Efeseni 1:4), „o preoţie împărătească”, arătând astfel statutul celor ce formează acest popor (Exod 19:5-6), „un neam sfânt”, arătând astfel natura spirituală a celor ce formează acest popor (Ioan 1:12-13), „un popor pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat”, arătând astfel preţul care a fost plătit pentru răscumpărarea celor ce formează acest popor (Galateni 2:20).
Mulţumesc Domnului care doreşte ca binecuvântarea Sa să fie şi să rămână peste poporul Lui. Amin
Liliana Popa, Biserica Creştină Baptistă ”Speranţa”, Rm. Vâlcea