Creştinismul – ca mişcare – îşi datorează originea persoanei şi lucrării lui Isus Cristos.
Scriptura declară că Isus Cristos este înţelepciunea lui Dumnezeu(1Corinteni 1:30; Efeseni 3:10-11; Coloseni 2:2-3); este revelaţia desăvârşită a naturii şi persoanei lui Dumnezeu (Ioan 1 :3-5,l4,18; Coloseni 2:9).
Viaţa Lui este lumină pentru toţi oamenii; adică adevărul, natura, scopul şi puterea lui Dumnezeu au devenit accesibile tuturor prin El (Ioan 8:12; 12:35-36, etc.). Lumina lui Cristos a luminat şi luminează într-o lume rea şi păcătoasă, controlată de Satana. Majoritatea lumii nu a primit viaţa sau lumina Lui, dar „întunericul n-a biruit” această lumină. Cristos a luminat şi luminează pe orice persoană care aude Evanghelia Lui, comunicându-i o anumită măsură de har şi înţelegere, pentru ca fiecare să poată alege în mod liber, fie acceptarea, fie respingerea mesajului (Evanghelia). În afară de această lumină a lui Cristos, n-a existat şi nici nu există o altă lumină prin care să vedem adevărul şi să fim mântuiţi.
Creştinismul adevărat este bazat pe Isus Cristos. Şi Isus este „acelaşi ieri şi azi şi în veci” (Evrei 13:18). Isus Cristos este neschimbător, deşi oamenii au încercat de-a lungul timpului să producă schimbări, substituiri, adăugiri în cadrul învăţăturii curate a Evangheliei. Dar, Creştinismul adevărat are un caracter de permanenţă, deoarece Isus Cristos fondatorul lui „este acelaşi” pe toate coordonatele timpului. Acest lucru constituie o ancoră sigură pentru credinţa noastră. În acelaşi timp, permanenţa creştinismului cere ca cei care doresc să fie credincioşi azi, în secolul XXI, să nu fie mulţumiţi până când nu vor experimenta aceeaşi mântuire, aceeași comuniune cu Dumnezeu şi putere a împărăţiei pe care le-au experimentat primii creştini în slujirea lor pentru Dumnezeu prin Isus Cristos.
Permanenţa Creştinismului rezidă şi din faptul că Isus Cristos a promis că va fi cu noi „în toate zilele până la sfârşitul veacului” (Matei 28:20). El este împreună cu noi în persoana Duhului Sfânt; Duhul, care este numit „Mângâietor”. (Traducerea grecescului Parakletos, care înseamnă, literal, „cineva chemat alături să ajute”). Duhul Sfânt a fost şi va fi alături de cei ai lui Cristos pentru a-i ajuta şi întări; pentru a le arăta drumul adevărat al vieţii lor, pentru a-i mângâia în momentele grele, pentru a mijloci în rugăciunile lor (Romani 8:26-27,34), pentru a le fi un prieten care le promovează cel mai înalt interes şi pentru a rămâne cu ei în veşnicie. Calitatea de „Parakletos” este atribuită şi Domnului Cristos în l Ioan 2:1. Isus este Ajutorul şi Mijlocitorul nostru în cer (Evrei 7:25), în timp ce Duhul Sfânt este Ajutorul şi Mijlocitorul nostru pe pământ, locuind în noi (Romani 8:9,26; 1 Corinteni 3:16; 2Corinteni 6:16; 2Timotei 1:14).
În concluzie putem afirma că permanenţa creştinismului, este dată de însuşi Dumnezeu.
Prof. Tiberiu Lăpădătoni, Biserica Creștină Baptistă „Speranța” din Râmnicu Vâlcea