Cât timp foloseşti în fiecare săptămână studiind Biblia? Această întrebare nu este numai pentru predicatori. Bătrânul predicator Pavel îl instruia pe tânărul Timotei în a-şi da toată silinţa pentru studiul Bibliei.
Există câteva binecuvântări şi beneficii pe care noi le primim din studierea Cuvântului lui Dumnezeu. Singura modalitate prin care poţi spune că un predicator sau învăţător spune adevărul este prin studiul personal al Bibliei.
Te dezvolţi şi creşti aşa cum creşti în harul şi cunoştiinţa lui Isus Cristos (2 Petru 3:18). Spiritualitatea ta depinde de cunoştiinţa şi aplicarea Cuvântului lui Dumnezeu în viaţa ta. Să observăm câteva lucruri care indică nevoia de studiu biblic în viața ta.
I. BIBLIA ESTE PROFITABILĂ
„Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.” – 2 Timotei 3:16-17.
- Pentru doctrină. Cuvântul Lui Dumnezeu înseamnă învăţătură. Crezul pe care-l ai trebuie să fie bazat pe Cuvântul lui Dumnezeu. O doctrină biblică este o învăţătură care este dată din Biblie. Aproape fiecare grup de oameni are o învăţătură doctrinară care le stabileşte crezurile de bază. Tu trebuie să studiezi cu scopul de a cunoaşte ceea ce învaţă Biblia şi să recunoşti adevărul şi greşelile pe care oamenii le prezintă.
- Pentru mustrare. Biblia este de asemenea profitabilă pentru mustrare sau pentru a arăta ce este rău. Biblia ne învaţă ceea ce este greşit şi ne mustră pentru a ne opri în a-l face. N-am şti ceea ce este bine sau rău dacă n-am cunoaşte Biblia. Duhul Sfânt ne convinge de păcat în timp ce citim sau auzim Cuvântul lui Dumnezeu care ne este prezentat.
- Pentru îndreptare. Biblia este profitabilă pentru îndreptare. Biblia ne arată cum să îndreptăm ceea ce este greşit. Biblia este o carte bună care ne ajută să înţelegem ceea ce este corect şi ceea ce este greşit. Mărturisirea păcatului implică un acord cu Dumnezeu despre natura şi lucrarea acestuia. Pedepsirea Domnului are ca ţintă în principal îndreptarea poporului lui Dumnezeu: „Căci Domnul pedepseşte pe cine-l iubeşte, şi bate cu nuiaua pe orice fiu pe care-l primeşte” – Evrei 12:6.
- Pentru a da înţelepciune în neprihănire. Biblia este profitabilă pentru a da înţelepciune în neprihănire. Cuvântul lui Dumnezeu ne învaţă ce este neprihănit înaintea lui Dumnezeu. „Orice nelegiure este păcat” – 1 Ioan 5:17. Biblia este o carte spirituală care ne stabileşte legi spirituale pentru a trăi ca un popor spiritual al Domnului. O parte a acestei învăţături se ocupă de lucruri specifice, iar o alta se ocupă de generalităţi. Apostolul Pavel le spune fraţilor din Tesalonic: „Feriţi-vă de orice se pare rău” – 1 Tesaloniceni 5:22. Iar apostolul Ioan scrie: „Oricine face păcat, face şi fărădelege; şi păcatul este fărădelege” – 1 Ioan 3:4.
II. BIBLIA ESTE PUTERNICĂ
„Căci, după cum ploaia şi zăpada se coboară din ceruri şi nu se mai întorc înapoi, ci udă pământul şi-l fac să rodească şi să odrăslească, pentru ca să dea sămânţă semănătorului şi pâine celui ce mănâncă, tot aşa şi Cuvântul Meu, care iese din gura Mea şi va împlini planurile Mele.” – Isaia 55:10-11.
- Efortul: Cuvântul lui Dumnezeu va ieşi din gura Sa. Acesta este efortul din partea lui Dumnezeu şi poate include omul pentru a-i împărtăşi Cuvântul Său. Dumnezeu foloseşte cuvântul tipărit, radioul, televiziunea şi predicatorii pentru a împărtăşi Cuvântul lui Dumnezeu în diferite forme şi feluri şi este rezultatul direct al lui Dumnezeu de a ne însărcina inimile pentru a-I împărtăşi adevărul Său. El îi cheamă pe oameni să-i predice Cuvântul Său. Aceşti oameni îşi vor deschide inimile spre Cuvântul lui Dumnezeu, în studii şi învăţătură. El îi însărcinează pe oameni cu dorinţe speciale. Unii au o însărcinare pentru a fi misionari, alţii pentru a sluji la televiziune, alţii la radio, iar alţii la edituri.
- Evaluarea. Cuvântul Domnului care iese nu se va întoarce fără rod. Fără rod înseamnă gol sau în zadar. Dumnezeu va binecuvânta Cuvântul Său de fiecare dată când iese. Oricine care predică sau citează din Cuvântul lui Dumnezeu, face ceva pentru Domnul. Cuvântul lui Dumnezeu este spiritual şi un instrument în mâna Lui pentru a-l folosi după cum El crede potrivit.
- Educaţia. Cuvântul lui Dumnezeu va realiza ceea ce îi place lui Dumnezeu. De fiecare dată când iese Cuvântul lui Dumnezeu, Domnul are un motiv în spatele acestuia. Cuvântul lui Dumnezeu va realiza întotdeauna ceva, undeva într-un fel. Domnul îi însărcinează pe oamenii Săi cu adevărul, iar noi poate chiar nu putem şti de ce, dar Dumnezeu ştie, iar El are un motiv pentru aceasta. Este un adevăr minunat faptul că predicatorii simt nevoia de a face ceva. Uneori poate nu ne dăm seama că realizăm ceva, dar realizăm.
- Eficacitatea. Cuvântul lui Dumnezeu va prospera acolo unde El îl trimite. De fiecare dată Cuvântul este prezent. Dumnezeu are un scop pentru El. Noi nu ştim totul dar Dumnezeu ştie. „Evanghelia este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede.” – Romani 1:16. Psalmistul David spunea: „Legea Domnului este desăvârşită, şi înviorează sufletul; mărturia Domnului este adevărată şi dă înţelepciune celui neştiutor. Orânduirile Domnului sunt fără prihană şi veselesc inima; poruncile Domnului sunt curate şi luminează ochii. Frica de Domnul este curată şi ţine pe vecie; judecăţile Domnului sunt adevărate, toate sunt drepte. Ele sunt mai de preţ decât aurul, decât mult aur curat; sunt mai dulci decât mierea, decât picurul din faguri. Robul Tău primeşte şi el învăţătura din ele; pentru cine le păzeşte, răsplata este mare” – Psalmul 19:7-11. E nevoie ca noi să cunoaştem Cuvântul şi să-l împărtăşim altora.
III. Studiul Bibliei previne săvârșirea păcatului
„Cum îşi va ţine tânărul curată cărarea? Îndreptându-se după Cuvântul Tău. Te caut din toată inima mea; nu mă lăsa să mă abat de la poruncile Tale. Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta!” – Psalmul 119:9-11.
- Curățirea. Omul este prin natura sa păcătos şi va păcătui împotriva lui Dumnezeu. Cum poate omul, chiar omul mântuit, să-şi cureţe calea? Dumnezeu ne învaţă cum pot fi curăţite căile noastre. Noi nu trebuie să continuăm în vieţile noastre felul de trai pe care-l trăim. Noi putem să-l schimbăm prin harul lui Dumnezeu.
Noi am fost răscumpăraţi cu sângele scump al lui Christos: „Căci ştiţi că nu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, aţi fost răscumpăraţi din felul deşert de vieţuire pe care-l moşteniserăţi de la părinţii voştri, ci cu sângele scump al lui Christos, Mielul fără cusur şi fără prihană” – 1 Petru 1:18- 19. Domnul este „credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească de orice nelegiuire” – 1 Ioan 1:9.
2. Poruncile. Căile noastre pot fi curăţite prin a fi atenti la Cuvântul lui Dumnezeu. Cuvântul lui Dumnezeu este inspirat şi profitabil.
3. Comunicarea. Ne vom bucura de părtăşie şi de o comuniune dulce cu Domnul şi poporul Său în timp ce umblăm în lumină. „Dacă zicem că avem părtăşie cu El şi umblăm în întuneric, minţim şi nu trăim adevărul.” (1 Ioan 1:6). Comunitatea dulce cu Domnul ne va ajuta să aducem roada Duhului în vieţile noastre. Părtăşie înseamnă acord. Singurul fel în care poţi fi de acord cu Dumnezeu este de a face Ceea ce El te-a învăţat. Cineva spunea: „Ei bine, Dumnezeu trebuie să înţeleagă”. Nu. Tu trebuie să înţelegi.
Trăiţi după Biblie şi vă veţi bucura de părtăşie cu Christos. Trăiţi contrar Bibliei şi nu veţi avea părtăşie sau comuniune cu Domnul. Dacă urmează să avem părtăşie cu Domnul, trebuie să avem păcatele noastre iertate şi să fim curăţiţi de ele. Există o dorinţă de a place Domnului din momentul în care noi avem părtăşie cu El. În această dorinţă, vrem ca păcatele noastre să fie iertate şi să mergem pe calea Lui.
IV. Studiul Bibliei este necesar celor ce slujesc lui Dumnezeu
1.Îndemnul. „Caută să te înfăţişezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n-are de ce să-i fie ruşine şi care împarte drept cuvântul adevărului.” (2 Timotei 2:15). Pavel îl îndeamnă pe Timotei să studieze pentru a se înfăţişa înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat. A studia înseamnă a da dovadă de hărnicie, a depune un efort pentru a examina Cuvântul lui Dumnezeu. Este un lucru pe care tu trebuie să te hotărăşti şi să te dedici în a-l face. Biblia este plină de mustrări şi îndemnuri din partea Domnului cu privire la vieţile noastre. Dumnezeu ne învaţă. Dacă o persoană nu ştie ce face, aceasta poate deveni foarte periculoasă.
2. Cel încercat. Noi trebuie să ne dovedim oameni încercaţi în faţa lui Dumnezeu. Să aveţi acest lucru în gând în timp ce citiţi şi studiaţi Biblia. Încercat înseamnă a avea sau a exprima o părere favorabilă în legătură cu ceva. Noi trebuie să dorim aprobarea lui Dumnezeu în studiul nostru. Isus I-a plăcut lui Dumnezeu şi Dumnezeu vrea ca noi să dorim să-L plăcem în vieţile noastre. Noi nu trebuie doar să plăcem oamenilor, ci să facem voia lui Dumnezeu din inimă. „Căci fiecare îşi va purta sarcina lui însuşi. Cine primeşte învăţătura în Cuvânt, să facă parte din toate bunurile lui şi celui ce-l învaţă.”(Efeseni 6:5-6). Acest lucru a fost dat slujitorilor omului, dar se poate aplica slujitorilor lui Dumnezeu. Vom da o socoteală Domnului pentru vieţile pe care le-am trăit. De aceea este foarte important să-I plăcem Lui. „Căci toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de judecată al lui Christos, pentru ca fiecare să-şi primească răsplata după binele sau răul pe care-l va fi făcut când trăia în trup.” (2 Corinteni 5:10).
3. Cel ruşinat. Ruşinat înseamnă sentiment de ruşine, vinovăţie sau dizgraţie. Lucrătorii nu trebuie să fie ruşinaţi. Dacă un lucrător nu cunoaşte Cuvântul, ce fel de lucrător va fi? Citim în Epistola către Evrei: „în adevăr, voi care de mult trebuia să fiţi învăţători, aveţi iarăşi trebuinţă de cineva să vă înveţe cele dintâi adevăruri ale cuvintelor lui Dumnezeu şi aţi ajuns să aveţi nevoie de lapte, nu de hrana tare. Şi oricine nu se hrăneşte decât cu lapte, nu este obişnuit cu cuvântul despre neprihănire, căci este un prunc. Dar hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecată s-a desprins prin întrebuinţare, să deosebească binele de rău.” (Evrei 5:12-14).
Mulţi pot cădea în această clasă de oameni. Un slujitor al Domnului, harnic şi pregătit nu se va ruşina înaintea Domnului. Cei mai mulţi din poporul lui Dumnezeu nu studiază ca un slujitor şi nu fac lucrarea pe care Dumnezeu le-a încredinţat s-o facă.
V. Studiul Bibliei ne ajută să creștem spiritual
Apostolul Petru în prima sa epistolă îndeamna: „Lepădaţi dar orice răutate, orice vicleşug, orice fel de prefecătorie, de pizmă şi clevetire; şi, ca nişte prunci născuţi de curând, să doriţi laptele duhovnicesc şi curat, pentru ca prin el să creşteţi spre mântuire.” (1 Petru 2:1 -2).
- Dorinţa. Cei mântuiţi trebuie să dorească laptele sincer al Cuvântului lui Dumnezeu. Dorinţa accentuează puterea sentimentului şi adesea implică intenţia puternică şi scopul. Trebuie să tânjim şi să avem o intenţie puternică pentru laptele Cuvântului. Pavel a vrut să-l cunoască pe Domnul: „Şi să-L cunosc pe El şi puterea învierii Lui şi părtăşia suferinţelor Lui, şi să mă fac asemenea cu moartea Lui.” (Filipeni 3:10). El a dorit o relaţie mai intimă cu Domnul. Fariseii dispuneau de toate regulile, dar ei n-au avut relaţia cu Domnul.
2. Hotărârea. Aceasta trebuie să fie deliberată din partea noastră cu privire la Cuvântul lui Dumnezeu. Isus ne învaţă ce să căutăm: „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” (Matei 6:33). Duhul Sfânt crează o dorinţă sfântă în inimile noastre pentru adevărul lui Dumnezeu. Studiaţi Psalmii şi veţi constata faptul că psalmistul a crezut faptul că Domnul era totul pentru el. Cuvântul lui Dumnezeu era mai bun pentru El decât multe lucruri din aur sau argint. „Mai mult preţuieşte pentru mine legea gurii Tale decât o mie de lucruri de aur sau de argint.” (Psalmul 119:72). Insuccesul nostru de a dobândi cunoştinţe ne va duce la condamnarea Duhului Sfânt şi dezaprobarea lui Dumnezeu. (Evrei 5:12-14).
3. Dezvoltarea. De ce trebuie noi să dorim laptele sincer al Cuvântului? Există o mare dorinţă de a creşte în Domnul. Petru ne încurajează să creştem în harul şi cunoaşterea lui Isus Christos. (2 Petru 3:18). Tu nu poţi creşte în Domnul dacă nu studiezi şi aplici Cuvântul lui Dumnezeu în viata ta.
Creşterea denotă progres spiritual şi dezvoltare. Tu treci din stadiul de prunc într-unul de creştere spre maturitate. Dezvoltarea vine din momentul în care noi ne schimbăm după Cuvânt.
Prof. Tiberiu Lăpădătoni, Biserica Creștină Baptistă Speranța din Râmnicu Vâlcea