Postul este actul voluntar prin care persoana care se supune la acest exerciţiu se abţine de la consumul de mâncare şi/sau de lichide pentru o perioadă de timp. În Sfânta Scriptură postul era practicat de credincioşi atât în Vechiul Testament cât şi în Noul Testament şi continuă să fie practicat până va reveni Domnul nostru Isus Hristos „şi ne va lua cu El, ca acolo unde este El, să fim şi noi.” (Ioan 14:3)
Domnul Isus Hristos Însuşi a practicat postul şi a prezentat această învăţătură şi ucenicilor: „Când postiţi, să nu vă luaţi o înfăţişare posomorâtă, ca făţarnicii, care îşi sluţesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spun că şi-au luat răsplata. Ci tu, când posteşti, unge-ţi capul şi spală-ţi faţa, ca să te arăţi că posteşti nu oamenilor, ci Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti.” (Matei 6:16-18)
Scopul practicării postului, de către persoane sănătoase trupeşte, ar trebui să fie acel fapt în timpul căruia să ne îndreptăm privirea de la lucrurile lumeşti către Dumnezeu reafirmând astfel încrederea personală în El, meditând asupra Cuvântului Său şi rugându-ne să fim şi să rămânem consecvenţi voi Sale cu privire la viaţa noastră de credinţă. Suntem chemaţi să postim nu pentru a împresiona pe cei din jur, ci pentru a ne apropia mai mult de Dumnezeu. În Cartea proorocului Isaia, în capitolul 58, începând cu versetul 6 ne este descris postul plăcut lui Dumnezeu.
Bunul Dumnezeu să ne ajute ca într-o atitudine plină de smerenie şi cu faţa luminoasă să arătăm preocuparea noastră sinceră pentru cei ce sunt sub puterea Stăpânitorului lumii acesteia rugându-ne ca ei să fie salvaţi şi eliberaţi din legăturile răului, să participăm la acţiunile de ajutorare a celor aflaţi în nevoi, să ne dorim ca Duhul Sfânt să ne călăuzească neîncetat iar prezenţa Domnului Isus în viaţa noastră să fie reală (Ioan 14:23). Amin.
Liliana Popa, Biserica Creştină Baptistă ”Speranţa”, Rm. Vâlcea