„Vă îndemn dar, înainte de toate, să faceţi rugăciuni, cereri, mijlociri, mulţumiri pentru toţi oamenii, pentru împăraţi şi pentru toţi cei ce sunt înălţaţi în dregătorii, ca să putem duce astfel o viaţă paşnică şi liniştită, cu toată evlavia şi cu toată cinstea. Lucrul acesta este bun şi bine primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, care voieşte ca toţi oamenii să fie mântuiţi şi să vină la cunoştinţa adevărului”. – 1 Timotei 2:1-4
Rugăciunea de mijlocire poate fi definită ca o cerere, exprimată prin credinţă, în care un credincios stăruieşte înaintea lui Dumnezeu ca să intervină în favoarea altei persoane sau a unei comunităţi. Noi trebuie să ne rugăm pentru familia noastră, pentru prieteni şi cunoscuţi, pentru cei care administrează localităţile unde trăim ca şi ei să poată înţelege voia lui Dumnezeu cu privire la viaţa lor şi să o împlinească, să cunoască dragostea lui Hristos, să arate dragoste agape şi bunătate faţă de alţii, să respingă răul şi să împlinească binele, etc.
Pe paginile Sfintei Scripturi sunt menţionate multe exemple de rugăciuni de mijlocire în care credincioşii veneau sincer cu toate problemele cu care se confruntau, recunoscându-şi propria nevrednicie înaintea lui Dumnezeu şi cerându-I ajutorul, pentru că El, Domnul, se bucură să-şi arate îndurarea acelora care Îl iubesc şi Îl ascultă. (Daniel 9:3-19)
Dumnezeu vrea ca poporul Său să se adune în rugăciune comună în Casa Sa de rugăciune (Matei 21:13). Credincioşii Noului Testament trebuie să se roage intens şi cu stăruinţă pentru orice situaţie (Faptele Apostolilor 12:5). Fiecare om are nevoie ca alte persoane să mijlocească pentru el şi el, la rândul lui, trebuie să mijlocească pentru alte persoane. Prin mijlocirea plină de credinţă Biserica poate împlini dorinţele Domnului (2 Petru 3:9), poate cere să fie zădărnicite planurile celui rău (2 Tesaloniceni 3:3) şi să se manifeste plinătatea Duhului Sfânt (Faptele Apostolilor 4:24-33).
Să mulţumim Bunului Dumnezeu care ne-a lăsat Biblia în care sunt scrise, sub inspiraţia Duhului Sfânt, multe rugăciuni de mijlocire din care putem să învăţăm cum să ne rugăm unii pentru alţii şi astfel „Să ne apropiem dar cu deplină încredere de scaunul harului ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, pentru ca să fim ajutaţi la vreme de nevoie” – Evrei 4:16. Amin.
Liliana Popa, Biserica Creştină Baptistă ”Speranţa”, Rm. Vâlcea