Speranța sau nădejdea se află în raport de sinonimie în limba română. Ele exprimă un sentiment de încredere în rezolvarea favorabilă a unei acțiuni. În viața de credință dezideratul credinciosului este rezolvarea problemei mântuirii și a petrecerii veșnice în locul pregătit de Domnul Isus.
În originalul Noului Testament este folosit cuvântul „elpis” care înseamnă „speranță”, precum și verbul „elpizein” care înseamnă „a spera”. Din punct de vedere lingvistic, cele două cuvinte nu prezintă un interes deosebit. Dar dacă examinăm și analizăm întrebuințarea lor în Noul Testament, putem să descoperim conținutul și temeiul speranței creștine. Aici se află interesul pe care-l prezintă aceste cuvinte.
În traducerile românești ale Bibliei, „elpis” și „elpizein” sunt traduse prin nădejde. Excepție face traducerea din 1874 de la Iași care le redă prin speranță.
Elpis, speranță, este unul din cei trei mari piloni ai credinței creștine. Pe speranță, împreună cu credința și dragostea, se întemeiază întreaga credință creștină: „Acum dar rămân aceste trei: credința, nădejdea și dragostea…” (1 Corinteni 13:13). Speranța este în mod caracteristic o virtute creștină și pentru cei necredincioși ea este un lucru imposibil. Apostolul Pavel, scriindu-le fraților din Efes, le spunea, printre altele: „De aceea voi, cari altădată erați Neamuri din naștere, numiți netăiați împrejur de către aceia care se cheamă tăiați împrejur, și cari sunteți tăiați în trup de mâna omului, aduceți-vă aminte că în vremea aceea erați fără Hristos, fără drept de cetățenie în Israel, străini de legămintele făgăduinței, fără nădejde și fără Dumnezeu în lume.” (Efeseni 2:11-12). Numai credinciosul poate să spere să învingă vicisitudinile vieții. Și numai credinciosul poate să privească moartea cu seninătate și calm. În cele ce urmează, vom urmări în ce constă această speranță creștină, sursele sau izvoarele speranței și în cele din urmă vom analiza ce lucruri importante au loc prin speranță.
Prof. Tiberiu Lăpădătoni, Biserica Creștină Baptistă Speranța din Râmnicu Vâlcea